Створено за підтримки

Google Україна

Херсонщина — край, відомий своїми овочами і фруктами. Не дивно, що тут вигадали безліч смачних страв з найпростіших продуктів. Одна з найпопулярніших — баклажани по-херсонськи. За цим рецептом можна приготувати закуску до святкового столу. А якщо трошки змінити рецепт — вийде чудовий варіант закруток на зиму.

Буквально кілька десятиліть тому взимку не було змоги придбати свіжі овочі. Але ж вони потрібні організму, та й смакують добре! Тому господині робили різноманітну консервацію на зиму. На Херсонщині, де вирощують багато «синеньких», особливо популярними були закрутки з баклажанів.

Інгредієнти

​​​Ось що вам знадобиться для приготування баклажанів по-херсонськи (у якості закуски):

  • баклажан — 3 штуки;
  • помідор — 2 штуки (бажано сорту «Мікадо» або «Волове серце»);
  • солодкий червоний перець — 2 штуки;
  • часник — 2 зубчики;
  • ріпчаста цибуля — 1 штука;
  • соняшникова олія — 3–4 столові ложки;
  • лимонний сік — з ¼ лимону;
  • сіль, цукор, перець — за смаком.

Баклажани по-херсонськи готуються так:

  1. Всі овочі потрібно помити і почистити.
  2. Баклажани та перці розріжте навпіл та запечіть у духовці до готовності.
  3. В цей час потрібно бланшувати помідори (залити кропом та очистити від шкірочки) та нарізати їх маленькими кубиками.
  4. Готові перці та баклажани очистіть від шкірки та наріжте дрібно.
  5. Додайте олію, часник, натерту сиру цибулю, лимонний сік та спеції. Ретельно перемішайте суміш до отримання однорідної маси.
  6. Подавайте до столу зі свіжим хлібом або грінками.


Баклажани по-херсонськи для закруток

Майже той самий рецепт можна використати для закруток. Ось що вам знадобиться:

  • баклажан — 3 кілограми;
  • солодкий червоний перець — 2 кілограми;
  • часник очищений — 1 склянка;
  • цукор — 1 склянка;
  • гострий перець — 2 штуки (ця кількість орієнтовна, зважайте на свій смак);
  • соняшникова олія — 1 склянка;
  • оцет — 1 склянка;
  • сіль — за смаком.

Баклажани наріжте кубиками середнього розміру та засипте сіллю, щоб з них вийшла зайва гіркота. Через годину промийте баклажани від солі та соку, що виділився.

Часник, солодкий і гострий перець прокрутіть через м’ясорубку. Потім закип’ятіть цю суміш, додайте сіль, цукор, оцет, соняшникову олію та баклажани. Тушкуйте 15—10 хвилин. Страва готова, її можна розкладати у простерилізовані банки та робити закрутки!

Інші страви

Баклажани по-херсонськи

Регіон: Південна Україна

Долма

Регіон: Південна Україна

Варя гуцульська

Регіон: Західна Україна