Створено за підтримки

Google Україна

Ґомбовці

Регіон: Захід України

Баклажани по-херсонськи

Регіон: Південь України

Биточки з бичків (тюльки)

Регіон: Південь України

Долма

Регіон: Південь України

Капусняк

Регіон: Центр України

Голяшка по-донбаськи

Регіон: Cхід України

Гречаники

Регіон: Cхід України

Бограч

Регіон: Захід України

Галицький сирник

Регіон: Захід України

Вареники

Регіон: Північ України, Захід України

Банош

Регіон: Захід України

Котлета по-київськи

Регіон: Північ України

Деруни

Регіон: Північ України

Полтавські галушки

Регіон: Центр України

Крученики м’ясні

Регіон: Центр України

Борщ з пампушками

Регіон: Центр України, Північ України

Пиріжки з калиною

Регіон: Центр України, Північ України

Варя гуцульська

Регіон: Захід України

Фріґа

Регіон: Захід України

Холодець

Регіон: Cхід України

Сало

Регіон: Північ України, Захід України

Полядвиця

Регіон: Захід України

Шовдарь

Регіон: Захід України

Чебуреки

Регіон: Південь України

Бублики

Регіон: Cхід України

Узвар

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Калганівка

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Настоянки

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Горілка

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Спотикач

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Їжа та напої

Страви на столі наших пращурів визначалися їхнім способом життя. Здавна українці були працьовитим народом, тож їжа мала бути дуже простою у приготуванні, але ситною і смачною. Крім того, основним заняттям було хліборобство та сільське господарство. Тому повсякдень вживали овочеві страви та різноманітну здобу. «Борщ та каша — їжа наша», – це прислів’я дуже точно відображає раціон українця. Здобрювали страви салом, сметаною, грибами чи рибою. А от м’ясні страви вживали зрідка, лише на свята.

Ще одна характерна риса української кухні — майже повна відсутність смаженої їжі у раціоні. Це пояснюється особливістю печі, у якій готували страви. Натомість продукти тушкували, варили, запікали.

А що пили наші пращури? Улюбленими напоями були квас, збитень, узвар. Щодо алкогольних напоїв, то найбільш популярними були настоянки на горілці, яка з’явилася на території України у часи козацтва. З неї робили медовуху, перцівку, часниківку.