Створено за підтримки

Google Україна

З появою в Україні горілки в ХV столітті, скоро почали з’являтися і безліч настоянок і наливок, приготованих на її основі. Робили їх переважно на ягодах (сливах та вишнях) або на травах та корінні рослин з використанням 20-ти градусної горілки, залишаючи бродити у теплому приміщенні. У порівнянні з наливками, настоянки виходили більш міцними і вважалися привілейованим напоєм. Його пили і виготовляли забезпечені верстви населення.

Іноді горлечко посудини з інгредієнтами заліплювали тістом і ставили в теплу піч, щоб прискорити приготування настоянки. Тоді такий напій називали запіканкою або запіканою.

Серед найпопулярніших українських  настоянок були калганівка, хріновуха, медовуха, варенуха, полинівка тощо.

Інші страви

Узвар

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Калганівка

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Настоянки

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України