Створено за підтримки

Google Україна

Полядвиця, або полядовиця — страва західноукраїнської кухні, яка також поширена у Білорусі та Польщі.

Власне, слово «полядвиця» позначає особливу частину туші тварини. Її вирізають від стегнової кістки таким чином, щоб не пошкодити м’язи шинки. В якості основної сировини може використовуватися свинина, яловичина та навіть конина.

Традиційно наші предки готували полядвицю декілька місяців. М’ясо підготовлювали під час осіннього забою, маринували особливим чином і пров’ялювали в ящиках аж до весни. У сучасних господинь немає стільки часу для приготування страви, тому рецепт значно спростився та пришвидшився.

Інгредієнти

  • свинина (спинна частина) — 1,5 кілограми;
  • сіль — ½ склянки;
  • спеції (часник, паприка, червоний перець) — за смаком.

Процес приготування

  1. Свинину слід ретельно вимити, витерти насухо та очистити від зайвого жиру і плівочок. Зачищену свинину слід ретельно натерти сіллю. У такому стані покладіть м’ясо у каструлю, накрийте кришкою та поставте у холодильник на 3 дні. Протягом цього часу зливайте рідину, яка буде виділятися.
  2. За необхідності, подрібніть спеції у ступці. Ретельно покрийте м’ясо цією сумішшю спецій.
  3. Натерту свинину ретельно загорніть у марлю і туго перев’яжіть кулінарною ниткою або шпагатом.
  4. Підвісьте замотане м’ясо у темному провітрюваному приміщенні. Важливо, щоб на полядвицю не потрапляло пряме сонячне світло, а температура в кімнаті не перевищувала 18°C. Страва буде готовою через 7-10 днів.
  5. Полядвицю зберігають у холодильнику, замотаною в пергаментний папір.

Інші страви

Баклажани по-херсонськи

Регіон: Південна Україна

Долма

Регіон: Південна Україна

Варя гуцульська

Регіон: Західна Україна