Створено за підтримки

Google Україна

Гречаники — традиційна страва української кухні, особливо популярна на Лемківщині. По суті, це котлети з вареної гречки. Вони можуть бути пісними, але зазвичай все ж містять і м’ясний фарш. Змішування м’яса з гречкою було придумано для того, щоб зробити страву дешевшою, але при цьому зберегти і смакові якості, і поживні властивості.

М’ясні гречаники не варто плутати з іншими стравами, які мають таку саму назву. Наприклад, на Полтавщині гречаниками називали вареники, у яких тісто було замішане на гречаному борошні. Крім того, гречаниками називають страву, що нагадує оладки чи млинці, приготовані з гречаним борошном.

Інгредієнти

Ось що вам знадобиться для приготування традиційних гречаників:

  • м’ясний фарш (підійде будь-який вид м’яса) — 500 грамів;
  • відварна гречка — 500 грамів;
  • цибуля — 2 штуки;
  • яйця — 2 штуки;
  • борошно або панірувальні сухарі — 100 грамів;
  • олія соняшникова — 60 грамів;
  • сіль, перець, коріандр — за смаком.

Спосіб приготування

  1. Для початку вам потрібно відварити гречану крупу та зробити м’ясний фарш.
  2. Тепер наріжте цибулю дрібними кубиками та обсмажте на пательні.
  3. Готову цибулю змішайте з гречкою, м’ясним фаршем, яйцями та спеціями. Яйця краще додавати потроху, щоб маса не була надто рідка. За консистенцію суміш має нагадувати звичайний фарш для котлет.
  4. Сформуйте гречаники та обваляйте їх у борошні.
  5. Обсмажте на пательні під закритою кришкою до рум’яної скоринки.
  6. Після цього гречаники запікають у духовці протягом 10—15 хвилин. Щоб страва вийшла більш соковитою, її можна запікати із соусом — сметанним, томатним або грибним. 
  7. Через те, що у страві вже є і крупа, і м’ясо, вона не потребує додаткового гарніру. Подавати гречаники можна з тушкованими або сирими овочами.

Інші страви

Биточки з бичків (тюльки)

Регіон: Південь України

Голяшка по-донбаськи

Регіон: Cхід України

Гречаники

Регіон: Cхід України