Створено за підтримки

Google Україна

Йокаї боб-левеш — ароматний наваристий суп, традиційний для раціону мешканців Західної України. В класичному варіанті цю страву подають у хлібній тарілці.

Страва названа на честь угорського письменника і політика ХІХ століття Мора Йокаї. Протягом десятиліть рецепт страви зазнав змін, у кожної хазяйки є свої секрети приготування супу. Незмінними залишаються декілька складників: паприка, копченості, сметана та квасоля.

Інгредієнти

  • свіжа квасоля — 200 грамів;
  • копчена свина галяшка та пікниця — 500 грамів;
  • морква — 1–2 штуки;
  • зелений перець — 1 штука;
  • помідор — 1 штука;
  • цибуля — 1 штука;
  • сметана — 150 грамів;
  • борошно — 60 грамів;
  • лавровий лист, петрушка, часник, паприка, селера — за смаком.

Для галушок (чіпетке):

  • борошно — 100 грамів;
  • яйце — 1 штука;
  • сіль — дрібка.

Спосіб приготування йокаї боб-левеша

  1. Приготування боб-левешу починається з підготовчого етапу. Свинячу галяшку відваріть до готовності, процедіть бульйон. Пікниця обсмажте на сковорідці.
  2. Приготуйте чіпетке. Змішайте всі інгредієнти. З тіста сформуйте кульку, обгорніть харчовою плівкою та покладіть у холодильник на годину. Після цього сформуйте з тіста довгі тоненькі ковбаски. Відщипуйте від них шматочки завдовжки 2–3 сантиметри. Притрусіть борошном.
  3. Овочі наріжте дрібними шматочками. Поріжте пікницю та розберіть свинячу галяшку.
  4. На смальці, який виділився з пікниці, обсмажте моркву та селеру. Додайте солодкий зелений перець, через декілька хвилин — квасолю, томати, часник, лавровий лист.
  5. Перекладіть овочі у каструлю та залийте бульйоном від галяшки.
  6. Коли бульйон закипить, додайте м’ясо та галушки.
  7. Окремо обсмажте цибулю. Коли вона стане золотавою, додайте паприку та кілька ложок бульйону. Додайте цю засмажку до супу.
  8. Коли квасоля буде готова, додайте решту спецій. Сіль у страві не використовується, бо копчене м’ясо саме по собі досить солоне.
  9. В окремій ємності змішайте борошно, сметану та кілька ложок більйону. Додайте цю суміш до супу. Проваріть суп ще декілька хвилин та додайте пікниці та зелень.
  10. Подають боб-левеш зі сметаною та запашним хлібом.

Інші страви

Капусняк

Регіон: Центр України

Бограч

Регіон: Захід України

Борщ з пампушками

Регіон: Центр України, Північ України