Створено за підтримки

Google Україна

Дзяма — це підбивана закарпатська страва, яку традиційно готують на Великдень. Річ у тім, що основним інгредієнтом дзями є шовдарь — копчений свинячий окіст. Традиційно його кладуть у великодній кошик поряд з крашанками та пасхами.

Цікаво, що в «Словарі української мови» за редакцією Бориса Грінченка дзяма визначається як яловичий відвар, хоча в страві використовується свинина.

Інгредієнти

  • бульйон з шовдаря або інших копченостей — 2 літри;
  • окріп — 500 мілілітрів;
  • картопля — 4 штуки;
  • морква — 2 штуки;
  • цибуля — 1 штука;
  • жирна сметана — 200 грамів;
  • борошно — 3 столові ложки;
  • корінь петрушки, лавровий лист, кріп, петрушка, сіль, перець — за смаком.

Спосіб приготування велятинської дзями

  1. Дзяму починають готувати звечора: шовдарь потрібно залити на ніч холодною водою.
  2. Підготовлений шовдарь відваріть до готовності. М’ясо повинно легко відставати від кістки. Подрібніть м’ясо на невеличкі шматочки.
  3. Бульйон від шовдаря доведіть до кипіння, додайте ще 500 мілілітрів води, лавровий лист, духмяний перець, порізану кружальцями моркву. Також покладіть у бульйон цілу цибулину та корінь петрушки. Їх не додають у готову страву.
  4. Коли овочі будуть готові, додайте в бульйон картоплю, доведіть до півготовності.
  5. Тепер додайте у страву «підбивку»: суміш сметани, борошна та 50 мілілітрів холодної води. Підбивку слід вмішувати поступово, щоб не утворилися грудочки.
  6. Коли картопля готова, страву слід посолити і поперчити, додати зелень та розібраний на дрібні шматки шовдарь.

Інші страви

Капусняк

Регіон: Центральна Україна

Бограч

Регіон: Західна Україна

Борщ з пампушками

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна