- Автентичні смаки України
- Нематеріальна спадщина
-
Елементи нематеріальної спадщини
- Оперні театри
- Дерев’яні церкви
- Музеї просто неба
- Про проект
- Youtube
UaEn
Створено за підтримки
Google Україна
Бограч — це традиційний угорський гуляш, який готують господині на Закарпатті. Дослідники переконують, що назва страви походить від угорської назви казана. Бограч придумали пастухи. Йдучи на випас худоби, вони складали у казан різноманітну провізію: м’ясо, сало, овочі. Потім довго варили все це на відкритому вогні та неодмінно додавали паприку.
Традиційний бограч готується просто неба у великому казані. Більшість інгредієнтів варіюється від хати до хати, але незмінним залишається велика кількість м’яса (від 3 до 5 видів) та щедре використання паприки. При цьому м’ясо використовують дуже різне: і ошийок, і ребра, і шкіру, і навіть навар з кісток та копит. Готова страва має бути схожа на гуляш, а не суп, тому з рідиною треба бути обережними.
Справжній бограч готують на відкритому вогні у великому казані з товстими стінками. У нагрітий казан кладуть копчене сало, порізане на середні кубики. Коли сало стане рожевим, його виймають зі страви.