Створено за підтримки

Google Україна

Борщ — це страва-символ української кухні, якою із задоволенням смакують у всьому світі. Страва має десятки різновидів, що пов’язано з широкою географією проживання українців. Поширеними є червоний, зелений, грибний, холодний борщ та інші його варіації.

Етимологія слова «борщ» походить від назви рослини борщівника і дослівно означає «зубець, вістря». Адже первісно саме листя цієї рослини використовували для приготування борщу. Значно пізніше до Європи та України потрапили картопля та буряк, без яких сьогодні важко уявити головну страву української кухні.

Інгредієнти для борщу значно відрізняються в залежності від регіону України. Наприклад, на Поділлі господині додають до страви квасолю, на Полтавщині — галушки, на Півдні — борошно, а на Слобожанщині зустрічається варіація борщу з пивом.

Інгредієнти

Але для класичного рецепту вам знадобляться такі продукти:

  • яловичина — 250 грамів;
  • вода — 1,5 склянки;
  • капуста — 150 грамів;
  • морква — 1 штука;
  • цибуля — 1 штука;
  • картопля — 4 штуки;
  • буряк — ½ середнього плоду;
  • томатна паста — 1 столова ложка (можна замінити на ½ літри томатного соку);
  • сіль, перець, зелень — за смаком.

Для пампушок:

  • борошно — 2 стакани;
  • яйця — 1 штука;
  • вода — ½ стакану;
  • цукор — 1 столова ложка;
  • дріжджі — 10 грамів;
  • соняшникова олія — 1 чайна ложка.

Для соусу:

  • часник — 2 зубчики;
  • вода — ⅓ склянки;
  • соняшникова олія — ½ столової ложки;
  • сіль — ⅓ чайної ложки.

Відео рецепт

Борщ готується так: 

  1. Почнемо з приготування бульйону. М’ясо для нього краще обрати на кістці. Відваріть його до стану готовності та вийміть з бульйону, розберіть на невеликі шматочки, видаливши кістки та сухожилля. 
  2. Тим часом додайте до бульйону буряк, нарізаний тонкою соломкою. Почекайте, поки він вивариться та стане прозорим, і тільки після цього додавайте решту компонентів. Інакше всі овочі в страві стануть однакового червоного кольору.
  3. Коли буряк виварився, додайте дрібно нарізану цибулю, через декілька хвилин — моркву. Після цього покладіть у кип’ячий бульйон дрібно нашинковану капусту та порізану кубиком картоплю. Коли всі овочі будуть готові, додайте до страви вже готове м’ясо, томатний сік (або пасту, розведену у воді), зелень та спеції. 
  4. В іншій варіації цього рецепту морква, цибуля та буряк попередньо обсмажуються на невеликій кількості сала. В такому разі страва буде більш жирною та калорійною.
  5. Зніміть каструлю з вогню та дайте страві трохи настоятися. Тим часом можна зайнятися пампушками. Замішуємо звичайне дріжджове тісто. Для цього з’єднайте вологі інгредієнти (яйця, вода, олія), додайте в них дріжджі та цукор, поступово всипте борошно. Накрийте тісто рушником та поставте у тепле місце, поки воно не підніметься. Потім сформуйте кульки, покладіть їх на змащене олією деко та почекайте, поки тісто знову підніметься. Випікайте пампушки 15 хвилин при температурі 200 градусів.
  6. Як тільки пампушки будуть готові, полийте їх часниковим соусом. Приготувати соус дуже просто: подрібніть часник та розітріть із сіллю та олією, а потім розведіть гарячою водою.
  7. Найпопулярніша страва української кухні готова! Смачного вам борщу!

Інші страви

Капусняк

Регіон: Центр України

Бограч

Регіон: Захід України

Борщ з пампушками

Регіон: Центр України, Північ України