Створено за підтримки

Google Україна

Капусняк, або капустник — традиційна страва української кухні, що готується на основі квашеної капусти. Інгредієнти капусняка можуть варіюватися в залежності від регіону. Він може бути вегетаріанським, м’ясним, рибним чи грибним. Але в будь-якому разі страва має особливий кислуватий смак, характерний для квашеної капусти.

Складники капусняка  варіювалися ще й в залежності від сезону. Під час посту страву готували без м’яса, з додаванням рослинної олії. Взимку та на свята капусняк готували на основі жирних частин свинини. На початку ХХ століття, коли почали активно культивувати помідори, їх також додавали до страви.

Інгредієнти

Для традиційного капусняка вам знадобиться:

  • квашена капуста — 500 грамів;
  • цибуля — 1 штука;
  • морква — 1 штука;
  • гриби (білі або печериці) — 200 грамів;
  • картопля — 3 штуки;
  • сало — 50 грамів;
  • пікниця (домашня ковбаса зі свинини та яловичини) — 100 грамів;
  • рослинна олія — 2 столові ложки;
  • духмяний перець — 3 горошини;
  • лавровий лист — 2 штуки;
  • часник — 1 зубчик;
  • сіль, перець, сушені ароматні трави — за смаком.

Відео рецепт

Спосіб приготування капусняка

  1. Приготування капусняку починається із засмажки. Розігрійте пательню та покладіть на неї сало, порізане невеликими шматочками. Дайте салу стопитися. Вистачить буквально 2—3 хвилин на невеликому вогні. Додайте на пательню дрібно порізані цибулю та моркву. Обсмажуйте, поки цибуля не стане прозорою. Після цього покладіть на сковорідку пікниці та готуйте на середньому вогні ще декілька хвилин.
  2. Тепер почистіть гриби та поріжте їх на середні шматочки. Додайте їх на пательню з рештою інгредієнтів та тушкуйте 3—4 хвилини. Останній інгредієнт для засмажки — квашена капуста. Протушкуйте її 4—5 хвилин, у кінці додайте пряні трави.
  3. Візьміть глибоку каструлю та налийте в неї близько 2 літрів води. Викладіть в каструлю нарізану кубиками картоплю, лавровий лист і духмяний перець. Коли картопля буде напівготова, додайте у каструлю овочеву засмажку та варіть ще 5 хвилин. Наприкінці приготування додайте сіль та перець за смаком. Зніміть каструлю з вогню та дайте страві настоятися 15—20 хвилин.
  4. Подавати капусняк прийнято з вершками або сметаною. Смачного!

Інші страви

Капусняк

Регіон: Центр України

Бограч

Регіон: Захід України

Борщ з пампушками

Регіон: Центр України, Північ України