Створено за підтримки

Google Україна

Сьогодні буряковий квас скоріше дивина, але насправді — це несправедливо забутий напій, який наші предки пили ще понад тисячу років тому. Відомий український кулінар Євгеній Клопотенко вважає, що історія цього напою сягає ІХ ст, коли на територію Русі прийшли скандинавські князі Рюриковичі. Буряки тоді були досить поширеними на наших землях і в Скандинавії. Але на Русі буряки не могли довго зберігатися через спекотні літа і згодом придумали ферментувати буряк, робити з нього квас. 

Готували його восени, коли збирали врожай і зберігали до весни, поки не виростуть нові буряки. Квас зброджували під гнітом у дерев’яних діжках, які ставили в холод.

Напоєм втамовували спрагу влітку, використовували в лікарських цілях, адже він багатий вітамінами, йодом, залізом. Крім того, буряковий квас був основою для багатьох традиційних страв, холодних супів і навіть борщу. Квас, приготований методом природного бродіння (без додавання дріжджів), можна споживати протягом кількох місяців, поступово додаючи воду.

Інгредієнти

  • Буряк — 500 г,
  • Цукор — 200 г,
  • Вода.

Процес приготування

  1. Буряк помити, почистити, нарізати невеликими кубиками і скласти в банку. Він має займати близько двох третин посудини.
  2. Додати цукор. У давнину для бродіння додавали кілька житніх сухарів. 
  3. Закип’ятити воду і, коли вона охолоне, залити буряк з цукром, щоб вода покривала його на 3—5 см.
  4. Банку накрити марлею, складеною в 4 шари, і залишити настоюватись при кімнатній температурі 3—5 днів.
  5. Квас буде готовий до споживання при появі перших ознак бродіння — пінки на поверхні.

Інші страви

Узвар

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна, Cхідна Україна, Західна Україна, Південна Україна

Калганівка

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна, Cхідна Україна, Західна Україна, Південна Україна

Настоянки

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна, Cхідна Україна, Західна Україна, Південна Україна