Створено за підтримки

Google Україна

Узвар або, як його ще називали киселиця, вар, звар, досі залишається одним з найпопулярніших напоїв українців.

Виготовляється з сушених ягід: груш, яблук, слив, вишень, чорниць, у південних регіонах додавали ще абрикоси. Сушили це все на сонці, в звичайних або спеціальних печах — сушнях або лазнях.

Варили узвар переважно теж в печі як в свята, так і в будні дні. Узвар був другою важливою стравою після куті на Різдво. Рідину наливали у красивий глечик і ставили поряд з кутею. Гущу з ягід висипали в миску і теж подавали до столу.

Інгредієнти

  • Цукор — 1 склянка,
  • Сушені яблука — 100 г,
  • Сушені вишні — 100 г,
  • Сушені груші — 100 г,
  • Сушені сливи — 100 г,
  • Ізюм — 50 г,
  • Вода —  1 л.

Процес приготування

  1. Сушені фрукти і ягоди перебрати і помити, додати цукор (можна замінити медом), залити водою. Варити під закритою кришкою 3—4 години.
  2. Коли гуща розм’якне, зняти узвар з вогню і поставити вистигати в холодне приміщення.
  3. Краще смакує, коли настоїться.

Інші страви

Узвар

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Калганівка

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Настоянки

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України