Створено за підтримки

Google Україна

Чебуреки — традиційна страва кримськотатарської кухні. 

Вважається, що її коріння сягає часів монголо-татарських кочових племен. Тому чебуреки їдять скрізь, де ступали ноги кочівників. Навіть у високогірних районах Тибету можна скуштувати схожу страву! А от сама назва суто кримськотатарська і в перекладі означає «пиріжок з м’ясом». В Україні чебуреки також поширені серед маріупольських греків, однак під іншою назвою — «чир-чир».

Інгредієнти

  • борошно — 4 склянки (близько 1300 грамів);
  • вода — 320 мілілітрів;
  • горілка — 1 столова ложка;
  • яйця — 1 штука;
  • соняшникова олія — 2 столові ложки;
  • сіль — ½ чайної ложки.

Для фаршу вам знадобиться:

  • м’ясний фарш — 700 грамів;
  • цибуля — 350 грамів;
  • вода — 125 мілілітрів;
  • сіль, перець, спеції — за смаком.

Процес приготування

  1. Для початку приготуємо заварне тісто. Для цього у каструлю налийте воду, додайте сіль та соняшникову олію. Доведіть рідину до кипіння.
  2. У киплячу воду насипте пів склянки борошна та швидко замісіть тісто, щоб воно було без грудочок. Відставте його з пательні та остудіть до кімнатної температури.
  3. Додайте у тісто яйце та горілку, ретельно перемішайте. Для чого ми додаємо алкоголь? Завдяки горілці тісто вийде особливо хрустким.
  4. Вмішуйте у тісто решту борошна, поки воно не перестане липнути до рук.
  5. Дайте тісту постояти 1 годину. Протягом цього часу перемніть його 1-2 рази.
  6. Для приготування фаршу перемеліть м’ясо та цибулю. У класичному рецепті використовується баранина, але ви можете обрати м’ясо за смаком. Оптимальним варіантом буде суміш свинини, яловичини та індички. У фарш додайте холодну воду, сіль, перець та спеції.
  7. Сформуйте чебуреки у формі півмісяця. Смажте їх у великій кількості добре розігрітої олії.
  8. Традиційно чебуреки їдять разом з айраном або іншим кисломолочним напоєм.

Інші страви

Пиріжки з калиною

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна

Чебуреки

Регіон: Південна Україна

Бублики

Регіон: Cхідна Україна