- Автентичні смаки України
- Нематеріальна спадщина
-
Елементи нематеріальної спадщини
- Оперні театри
- Дерев’яні церкви
- Музеї просто неба
- Про проект
- Youtube
UaEn
Створено за підтримки
Google Україна
Долма, або Толма — поширена страва у народів колишньої Османської імперії. В Україні долму готують у Бессарабії, страва є невід’ємною частиною традиційної кримськотатарської кухні.
В перекладі з турецької мови назва страви буквально означає «фарширувати», тож інколи слово «долма» використовують для позначення будь-якої фаршированої страви. Але класична долма — це фарш, закручений у виноградне листя. Її можна подавати гарячою або холодною, у якості основної страви чи закуски.
А ще страва є дуже корисною. По-перше, фарш для долми не обсмажують, завдяки чому зберігається більше корисних речовин. По-друге, виноградне листя під час приготування виділяє ефірні олії, що справляють оздоровлювальний ефект на організм.
Якщо ви плануєте подавати долму гарячою, до неї пасуватиме сметана. Холодну закуску прийнято заправляти оливковою олією та лимонним соком. Смачного!