Створено за підтримки

Google Україна

Долма, або Толма — поширена страва у народів колишньої Османської імперії. В Україні долму готують у Бессарабії, страва є невід’ємною частиною традиційної кримськотатарської кухні.

В перекладі з турецької мови назва страви буквально означає «фарширувати», тож інколи слово «долма» використовують для позначення будь-якої фаршированої страви. Але класична долма — це фарш, закручений у виноградне листя. Її можна подавати гарячою або холодною, у якості основної страви чи закуски.

А ще страва є дуже корисною. По-перше, фарш для долми не обсмажують, завдяки чому зберігається більше корисних речовин. По-друге, виноградне листя під час приготування виділяє ефірні олії, що справляють оздоровлювальний ефект на організм.

Інгредієнти

Ось що вам знадобиться для приготування долми:

  • м’ясний фарш — 500 грамів (за класикою кримськотатарської кухні слід використовувати баранину, її можна замінити фаршем з яловичини та свинини);
  • рис — 250 грамів;
  • ріпчаста цибуля — 4 штуки;
  • томатна паста — 2 столові ложки;
  • вода — ½ склянки;
  • виноградне листя — 500 грамів;
  • сіль та перець — за смаком;
  • зелень — за смаком (можна використовувати кінзу, кріп, петрушку тощо).

Долма готується так: 

  1. М’ясо та цибулю слід порізати та перемолоти у м’ясорубці. Перемішайте фарш із промитим рисом, зеленню та спеціями. Окремо змішайте воду й томатну пасту, додайте цю суміш у фарш.
  2. Тепер підготуйте виноградне листя. Якщо воно дуже жорстке — залийте його окропом на 5—7 хвилин. Після цього видаліть черенки.
  3. Переходимо до формування долми. Покладіть виноградне листя гладкою стороною донизу, а прожилками вгору. На середину листа викладіть кнелю з фаршу та загорніть її. Цей процес дуже нагадує приготування голубців.
  4. Найкраще готувати долму у казані або каструлі з товстими стінками. На дно посуду викладіть невикористане виноградне листя. Зверху тісненько складіть долму у декілька шарів. Намагайтеся складати кожен крученик швом донизу. Налийте у каструлю воду так, щоб вона майже покрила верхній шар долми. Доведіть воду до кипіння та стиште вогонь до мінімуму. Долма має готуватися під кришкою близько години. Після цього зніміть посуд з вогню та дайте страві настоятися 10—15 хвилин.

Якщо ви плануєте подавати долму гарячою, до неї пасуватиме сметана. Холодну закуску прийнято заправляти оливковою олією та лимонним соком. Смачного!

Інші страви

Баклажани по-херсонськи

Регіон: Південна Україна

Долма

Регіон: Південна Україна

Варя гуцульська

Регіон: Західна Україна