Створено за підтримки

Google Україна

Ґомбовці — маловідома страва української кухні, що залишається досить поширеною на Закарпатті. Цей десерт цікавий тим, що за рецептурою майже ідентичний з національною китайською стравою баоцзи. Тому деякі дослідники вважають, що коріння ґомбовців слід шукати в епосі кочового способу життя.

Цей десерт являє собою пиріжки із солодкою начинкою, що готуються на пару. Зазвичай, до пиріжків додають начинку із фруктів чи ягід, але необов’язково. А от невід’ємною складовою ґомбовців, без якої цю страву неможливо уявити, є панірувальні сухарі.

Інгредієнти

Ось що вам знадобиться для приготування цього оригінального десерту:

  • сир — 150 грамів;
  • манна крупа — 40 грамів;
  • цукор — 20 грамів;
  • ванільний цукор — 10 чайної ложки;
  • жовток — 1 штука;
  • панірувальні сухарі — 50 грамів;
  • вершкове масло — 20 грамів;
  • сметана — 100 грамів;
  • цукрова пудра — 20 грамів;
  • ванільний цукор (для соусу) — 5 грамів.

Відео рецепт

Ґомбовці готуються так:

  1. Приготування ґомбовців починається з підготовки сиру. Його потрібно протерти через сито. Блендер для цього не підійде, адже перебитий у ньому сир вже не матиме необхідної структури. Перетертий сир змішайте з жовтками, цукром, ванільним цукром та манною крупою.
  2. Страва готується на паровій бані. Якщо у вас немає спеціальної пароварки, можна використати сито чи марлю, натягнуту над каструлею з кип’ячою водою. З готового тіста сформуйте невеличкі кульки. Ґомбовці будуть готові через 15 хвилин.
  3. Тим часом підготуйте основну «родзинку» страви — паніровку. Для цього просто обсмажте панірувальні сухарі на невеликій кількості вершкового масла. Готові кульки з сиру обваляйте у паніровці. Подавайте із солодким сметанним соусом.

Інші страви

Ґомбовці

Регіон: Західна Україна

Галицький сирник

Регіон: Західна Україна

Млинці по-чернігівськи

Регіон: Північна Україна