- Автентичні смаки України
- Нематеріальна спадщина
-
Елементи нематеріальної спадщини
- Оперні театри
- Дерев’яні церкви
- Музеї просто неба
- Про проект
- Youtube
UaEn
Створено за підтримки
Google Україна
Холодець — м'ясна холодна страва, поширена серед слов’янських народів Східної Європи.
Вважається, що холодець готували ще за часів Київської Русі. На такий висновок істориків підштовхнув цікавий факт: в усіх східнослов’янських мовах ця страва має однакову назву. Це означає, що холодець вигадали в той період, коли сильних відмінностей між мовами не було.
Холодець, як і більшість м’ясних страв, готували на великі зимові свята, як-от Різдво. Винайдення желатину сприяло тому, що холодець почали робити менш наваристим, а замість хрящів і кісток почали додавати вишуканіші інгредієнти: шинку, гриби, різноманітні спеції. Однак після приходу більшовиків всі «буржуазні» рецепти були табуйовані.
Холодець готується довго, але зовсім не складно. Для початку підготуємо хрящі й кістки. Якщо ви хочете, щоб холодець застиг без желатину, без них не обійтися. Кістки худоби розрубують на дрібніші шматки, щоб вони помістилися у каструлю. До готової страви їх не додають. Завдання кісток і хрящів — віддати колаген.