Створено за підтримки

Google Україна

Компот — традиційний напій східноєвропейських народів, у тому числі й українців. Готується він з фруктів та ягід з додаванням цукру. Може готуватися зі свіжих інгредієнтів, сушки (узвар), консервованих або заморожених. Останній варіант набув популярності з другої половини ХХ століття з поширенням морозильних камер у господарствах. 

Компот могли готувати як з одного виду ягід чи фруктів, так і змішуючи різні. Найчастіше в Україні використовували яблука, суниці, вишні, малину, абрикоси, сливи, виноград.

У радянські часи компотом також називали десерт, що являв собою ягоди (фрукти), приготовані в компоті. Їх подавали охолодженими в склянках або чашках.

Інгредієнти

  • Яблука — 1 кг,
  • Цукор — 300 г,
  • Вода — 2 л,
  • Лимон. 

Процес приготування

  1. Яблука помити, розрізати на 4—6 шматочків, вирізати хвостики і кісточки.
  2. Порізані яблука залити водою, додати цукор. Варити в емальованому посуді на повільному вогні 10—15 хвилин після кипіння.
  3. До готового компоту додати цедру лимона. Подавати охолодженим. 

Інші страви

Узвар

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Калганівка

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Настоянки

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України