Створено за підтримки

Google Україна

Косаш-левеш — традиційний закарпатський суп. Зазвичай його готували на Великдень або відразу після нього.

Чому ця страва була святковою? Її готували на основі бульйону, який залишався після варки шовдаря — копченого свинячого окосту. Шовдарь традиційно готували до Великодня. Відповідно, у цей же час можна було готувати і суп косаш-левеш. В інший час його готували з будь-якого копченого м’яса, однак цей варіант не можна вважати автентичним.

Інгредієнти

Ось що вам знадобиться для приготування закарпатського супу косаш-левеш:

  • бульйон з шовдаря — 1,5 літри;
  • жирна сметана — 200 мілілітрів;
  • борошно — 2 столові ложки;
  • яйця — за кількістю порцій;
  • часник — 2 штуки;
  • сік одного лимону;
  • грінки — за смаком.

Спосіб приготування косаш-левеша

  1. В основі супу — вже готовий бульйон від шовдаря. Через насичений смак м’яса він може бути досить солоним чи жирним. У такому разі додайте до бульйону води.
  2. Доведіть бульйон з водою до кипіння, додайте зубчики часнику.
  3. Підготуйте підбивку: змішайте сметану, борошно та декілька ложок бульйону.
  4. Поступово влийте у суп підбивку, постійно помішуючи страву.
  5. Додайте лимонний сік за смаком. Будьте обережні та не перекисліть страву.
  6. Найважчий етап приготування страви — заварювання пашоту. У окремій каструлі нагрійте воду. Коли вона буде на межі кипіння, за допомогою вінчика чи ложки зробіть невелику воронку. Не припиняючи помішувати воду, влийте у неї яйце. Для приготування йому знадобиться 2 хвилини.
  7. Подають косаш-левеш так: на дно тарілки кладуть яйцо-пашот, нарізані грінки та заливають бульйоном.

Інші страви

Капусняк

Регіон: Центр України

Бограч

Регіон: Захід України

Борщ з пампушками

Регіон: Центр України, Північ України