Створено за підтримки

Google Україна

Котлета по-київськи вже багато років є візитівкою української столиці. Її знають і люблять в усіх куточках планети. Особливість страви полягає у тому, що її готують не з фаршу, а з цільного шматка курячого філе.

Незважаючи на промовисту назву страви, на її авторство претендують й інші країни. За однією з версій, її батьківщиною є Франція, за іншою — Америка. Зокрема, за «французькою» теорією, котлету з курячого філе вигадав кухар Ніколя Апперт. Рецепт було вивезено з Франції кухарями, яких відрядила на навчання імператриця Єлизавета. А от американці стверджують, що котлета по-київськи називається так через популярність страви серед мігрантів з України.

В будь-якому разі, у всьому світі страву з курячого філе знають саме під назвою «котлета по-київськи».

Інгрідієнти

Ось що вам знадобиться для її приготування:

  • куряче філе — 4 штуки;
  • вершкове масло — 120 грамів;
  • петрушка — 1 пучок;
  • часник — 2 зубчики;
  • діжонська гірчиця — 1 чайна ложка;
  • борошно — 60 грамів;
  • яйця — 1 штука;
  • молоко — 1 столова ложка;
  • панірувальні сухарі — 100 грамів;
  • олія — 200 грамів;
  • сіль, перець — за смаком.

Відео рецепт

Котлети по-київськи готуються так:

  1. Для початку підготуйте куряче філе. Відріжте від більшої частини грудки міні-філе та відкладіть його. Розріжте грудку так, щоб її можна було відкрити книжечкою. Акуратно відбийте філе молотком або качалкою, намагаючись уникнути утворення дірок у м’ясі. Повторіть процес з міні-філе.
  2. Приготуйте трав’яне масло. Подрібніть петрушку та часник, змішайте їх з сіллю, перцем, гірчицею та пом’якшеним вершковим маслом. Поділіть цю суміш на чотири рівні частини. Сформовані кнелі покладіть у холодильник, щоб масло знову застигло.
  3. Тепер розгортаємо кожне філе та кладемо в центрі кнелю з масляно-трав’яної суміші. Філе потрібно обережно загорнути, як сигару. Кожну заготовку котлети необхідно занурити у борошно та відправити до морозилки на декілька хвилин.
  4. Тим часом змішайте яйце з молоком. У цю суміш занурте охолоджені заготовки котлет. Після цього ретельно покрийте кожну котлету панірувальними сухарями та відправте заготовки у холодильник  на 30 хвилин.
  5. У глибокій пательні розігрійте рослинну олію. Обсмажте котлети з кожної сторони по 2—3 хвилини, до утворення золотавої скоринки. Після цього котлети потрібно викласти на деко та доготувати у духовці протягом 12—14 хвилин при температурі 180 градусів.
  6. Подавати страву радимо з картопляним пюре та квасолею.

Інші страви

Биточки з бичків (тюльки)

Регіон: Південь України

Голяшка по-донбаськи

Регіон: Cхід України

Гречаники

Регіон: Cхід України