Створено за підтримки

Google Україна

Окрошка — традиційний холодний суп, що готують переважно на Сході України.

Походження окрошки — відкрите питання, бо достовірних історичних відомостей з цього приводу не збереглося. Однак більшість істориків пов’язують виникнення окрошки із… хрещенням Київської Русі. Згідно до літописів, після акту хрещення князь Володимир наказав роздати селянам «їжу, мед і квас». Імовірно, після цього квас став поширеним серед простих людей. Разом з чорним хлібом та зеленою цибулею він став основою для холодного супу.

А от саме слово «окрошка» набуло поширення лише на початку ХХ століття. Воно позначає спосіб приготування окрошки: всі інгредієнти потрібно дрібно покришити. До речі, складові холодного супу можуть бути майже будь-якими. Базові інгредієнти і огірок, редька та зелена цибуля.

Інгредієнти

  • варені яйця — 3–4 штуки;
  • яловичина — 400 грамів;
  • редис — 5 штук;
  • картопля — 4 штуки;
  • огірок — 3 штуки;
  • квас — 1 літр;
  • сметана — 250 грамів;
  • зелена цибуля, кріп, петрушка, сіль — за смаком.

Спосіб приготування окрошки

  1. Яловичину помийте та очистіть від жиру та плівок. Відваріть до готовності. Також відваріть картоплю.
  2. Дрібно наріжте всі інгредієнти та перемішайте.
  3. Приготуйте домашній квас. Для цього у духовці висушіть чорний хліб. Покладіть сухарі у каструлю або іншу ємність та залийте окропом. Додайте декілька столових ложок цукру та жменю родзинок. Накрийте ємність марлею та поставте у тепле місце на 5 днів. Готовий квас зберігайте у холодильнику.
  4. У тарілку покладіть порцію овочів, м’яса та зелені. Залийте квасом та додайте сметану, сіль, зелень. Співвідношення рідини та твердих інгредієнтів можна визначити на власний смак.

Інші страви

Капусняк

Регіон: Центральна Україна

Бограч

Регіон: Західна Україна

Борщ з пампушками

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна