Створено за підтримки

Google Україна

Скибка або, як її ще називають, баньки (наголос на останньому складі) або «ріпа печена на шпорі» (по-рахівськи)  — одна з типових страв Закарпатської кухні. Її часто готували господині як в піст, так і в м’ясоїд. Вона дуже проста, адже для її приготування, по суті, потрібен лише один інгредієнт — картопля, яку обсмажують на розігрітій чавунній поверхні печі — шпорі (або шпаргиті). Власне, таким чином можна смажити не тільки картоплю, а й інші овочі або навіть м’ясо. До речі, ця страва надихнула закарпатського митця Яна Потрогоша на створення дизайнерського авторського гриля для приготування кулінарних шедеврів таким чином.

Інгредієнти

  • Картопля
  • Сіль
  • Для подачі за смаком (один з варіантів)
  • Олія
  • Бринза
  • Мариновані гриби
  • Сало
  • Цибуля

Процес приготування 

  1. Піч (бажано на дровах) розігріти, але потрібно пильнувати, щоб чавунна поверхня не надто розжарилася. Інакше отримаєте горілу зовні, але сиру всередині картоплю.
  2. Картоплю ретельно помити і нарізати на кружальця — скибки.
  3. На теплу поверхню викласти шматочки бульби. Без додавання олії. Смажити до того, поки на картоплі з’явиться шкоринка. Готовність перевірити виделкою. Скибочки мають бути м’якими.
  4. Готові баньки зняти з печі і, давши їм трохи вистигнути, подавати до столу. Можна приправити олією, маринованими грибами або тушкованою цибулею із салом.

Інші страви

Баклажани по-херсонськи

Регіон: Південь України

Долма

Регіон: Південь України

Варя гуцульська

Регіон: Захід України