Створено за підтримки

Google Україна

Шовдарь — це делікатесний м’ясний виріб, який готують на Закарпатті. Подібно до борщу, в кожному господарстві готують свій, особливий шовдарь. Тож рецептів страви існує чимало.

Шовдарь є невід’ємною складовою великоднього кошику. Ця страва досить складна в приготуванні: вам знадобиться багато солі, багато часу та власна коптильня. Не дивно, що готують її тільки на великі свята, як-от Різдво Христове. В Ужгороді навіть встановили пам’ятник на честь цієї визначної страви.

Інгредієнти

  • свинячий окіст — 1 штука;
  • селітра — 1 грам на 1 кілограм м’яса;
  • цукор — 1 грам на 1 кілограм м’яса;
  • сіль — декілька кілограмів;
  • спеції (часник, паприка, кмин, лавровий лист, майоран) — за смаком.

Процес приготування

  1. Щоб шовдарь вийшов смачним, потрібно обрати правильний окіст. Найкраще підійде м’ясо з тонким прошарком сала та добре обсмаленою шкіркою.
  2. Натріть поверхню окосту невеликою кількістю селітри і цукру, а потім — великою кількістю солі. Біля суглобів зробіть надрізи та додатково заповніть їх сіллю.
  3. Якщо вам до вподоби пряний шовдарь, натріть м’ясо сумішшю спецій.
  4. Покладіть окіст шкіркою донизу у діжку або іншу глибоку ємність. Засипте великою кількістю солі. У такому стані страва має провести три тижні. Протягом цього часу м’ясо виділятиме вологу, яка утворить розсіл. Періодично поливайте ним окіст.
  5. Вийміть окіст, звільніть його від зайвої солі та вологи. Заготовку необхідно помістити у коптильню на 3 дні. Щоб шовдарь вийшов смачним, використовують дрова з бука, ясеня, граба.
  6. Готовий шовдарь зберігають у прохолодному приміщенні, що добре провітрюється.
  7. В класичному варіанті шовдарь смакують сирим, нарізаним тонкими скибками. Проте допустимо також вживати відварений чи обсмажений шовдарь.

Інші страви

Баклажани по-херсонськи

Регіон: Південна Україна

Долма

Регіон: Південна Україна

Варя гуцульська

Регіон: Західна Україна