Створено за підтримки

Google Україна

Шпундра — це святкова м’ясна страва, відома переважно на Західній Україні.

Хоча ця страва сьогодні мало поширена в побуті, вона має таке ж значення, як борщ і вареники. Її навіть згадував у своїй «Енеїді» Іван Котляревський: «Був борщ до шпундри з буряками».

Інгредієнти

  • свинина (підчеревина чи грудина) — 500 грамів;
  • топлене сало — 2 столові ложки;
  • буряк — 2 штуки;
  • цибуля — 4–5 штук;
  • буряковий квас — 1 склянка;
  • борошно — 1 столова ложка;
  • сіль, перець, зелень — за смаком.

Інгредієнти для бурякового квасу:

  • буряк — 2 штуки;
  • сухарі з житнього хлібу — 300 грамів;
  • вода — 4 літри;
  • цукор — 5 столових ложок.

Спосіб приготування шпундри з квасом

  1. Почнемо з найцікавішого у цій страві — бурякового квасу. Буряки почистіть і натріть на дрібну терку. У каструлю покладіть натертий буряк, цукор, сухарі. Налийте воду. Щільно накрийте каструлю марлею та поставте у тепле місце на 4 дні. Періодично знімайте з поверхні напою плівку. Коли квас буде готовий, процідіть його та поставте у холодильник.
  2. Тепер приступимо до приготування м’яса. Свинину наріжте середніми шматочками та обваляйте в борошні. Посмажте м’ясо на розтопленому салі разом з цибулею.
  3. Додайте до свинини порізаний шматочками буряк. Потім налийте склянку бурякового квасу, посоліть та поперчіть. Тушкуйте страву до готовності.
  4. Подавати шпундру можна зі сметаною та зеленню. Її смакують як самостійну страву або з гарніром.

Інші страви

Биточки з бичків (тюльки)

Регіон: Південь України

Голяшка по-донбаськи

Регіон: Cхід України

Гречаники

Регіон: Cхід України