Створено за підтримки

Google Україна

Товчанка — це один з найпоширеніших гарнірів в українській кухні. Вважають, що походить він з Тернопільщини і являє собою пюре з відвареної картоплі і квасолі, які окремо варять а потім товчуть. Звідси і назва страви. Третім основним інгредієнтом товчанки є мак. Крім квасолі, іноді можуть використовуватися інші бобові.

Інгредієнти

  • Картопля — 300 г,
  • Квасоля — пів склянки,
  • Мак — 3 ст. ложки,
  • Цукор — 2 чайні ложки,
  • Цибуля — 1 шт,
  • Сіль, перець — за смаком.

Процес приготування

  1. Квасолю замочити на 8—10 годин у воді. Потім відварити до готовності (орієнтовно 2 години). Воду злити.
  2. Картоплю почистити, порізати, відварити у підсоленій воді. Витягнути з окропу, додати в посудину з квасолею.
  3. Мак замочити на 10 год в теплій воді. Потім зцідити воду, мак розтерти в ступі.
  4. У посудині змішати відварену картоплю, квасолю, мак, дрібно порізану цибулю, додати цукор, перець, зелень за смаком і все перетерти в пюре. Якщо страва виходить дуже густою, можна додати трохи води, в якій варилась картопля.

Інші страви

Баклажани по-херсонськи

Регіон: Південь України

Долма

Регіон: Південь України

Варя гуцульська

Регіон: Захід України