Створено за підтримки

Google Україна

Українська національна страва, що не поступається популярністю і значенням навіть борщу. Вареники готують з прісного тіста і різноманітних начинок з м’яса, картоплі, грибів, овочів, фруктів, сиру тощо. начинки можуть бути соленими і солодкими, пісними чи м’ясними. Рецепти сильно відрізняються в залежності від регіону. Так, на Поліссі в начинку додають товчену квасолю, на Закарпатті — бринзу, на Чернігівщині — шкварки. 

Вареники мають також важливе фольклорне та навіть магічне значення. Наші пращури вкладали у цю страву великий символізм. Формою вареник нагадує молодий місяць, тому страву використовували у якості жертовного підношення. Процес замішування тіста при цьому ототожнювали із зародженням всесвіту, а начинка символізувала продовження роду. Вареники були обов’язковою стравою під час важливих подій. Наприклад, дівчата несли вареники породіллі. Також цю страву їли, коли телилася корова, щоб теля було здоровим. Вареники їли під час жнив і вірили, що ця їжа має надати женцям наснаги та сил.

Інгредієнти

Вже й дрова і вода, коли б сир і мука, то би вареників наварила! З цього прислів’я добре зрозуміло, які інгредієнти знадобляться для приготування вареників:

  • молоко — ½ склянки;
  • вода — ½ склянки;
  • борошно пшеничне — 3 склянки;
  • соняшникова олія — 1 столова ложка;
  • сіль — ¼ чайної ложки;
  • бринза — 200 грамів;
  • сир — 100 грамів;
  • яйця — 3 штуки;
  • панірувальні сухарі — 2 столові ложки;
  • часник — 1 зубчик.

Відео рецепт

Спосіб приготування вареників

  1. Почніть з приготування тіста. Потрібно висипати борошно у глибоку миску, зробити всередині поглиблення та вилиту туди молоко і воду. Тісто можна замісити руками. Наприкінці замісу додайте соняшникову олію. Залиште тісто на 30 хвилин.
  2. Тим часом приготуйте начинку: змішайте до однорідної консистенції бринзу, сир, яйця, панірувальні сухарі та часник.
  3. Розкачайте тісто у пласт завтовшки 2 міліметри та видавіть з нього однакові за розміром кружальця. Покладіть начинку посередині та защіпніть тісто. За бажанням, можна зробити декоративну косичку, щоб страва виглядала більш ошатно.
  4. Вареники слід варити у підсоленому окропі близько 5 хвилин. Після цього викласти у глибоку тарілку та змазати вершковим маслом. Найкраще вареники смакують зі сметаною, смаженою цибулею та шкварками.

Інші страви

Биточки з бичків (тюльки)

Регіон: Південь України

Голяшка по-донбаськи

Регіон: Cхід України

Гречаники

Регіон: Cхід України