Створено за підтримки

Google Україна

Баба-шарпанина — це традиційна українська запіканка з прісноводної риби. Цій страві понад два століття. Її навіть згадав Котляревський в «Енеїді» як одне із ласощів  на столі царя Латина. Назву пов’язують із словом «шарпати» — рвати на шматки. Традиційно баба-шарпанина готувалася з тарані або чабака. Для святкових частувань іноді брали судака.

Інгредієнти

  • Судак (або інша прісноводна риба)  — 1 кг,
  • Пшеничне борошно  — 1 склянка,
  • Олія для смаження  — 2,5 ст.ложки,
  • Цибуля  — 2 шт,
  • Рибний бульйон  — пів склянки,
  • Сіль, перець  — за смаком.

Процес приготування 

  1. Рибу почистити, промити, залити водою. Додати солі і варити пів години після кипіння. Потім вийняти рибу з бульйону, дати охолонути, відділити від кісток і пошарпати на шматки.
  2. Цибулю порізати на дрібні кубики й підсмажити на олії.
  3. У рибний бульйон  додати борошно і вимішати тісто. По консистенції воно має нагадувати рідку кашу. Потім додати туди цибулю з олією і ще раз все перемішати.
  4. Подрібнену рибу покласти на змазану маслом сковорідку, залити тістом, поперчити і поставити в духовку.
  5. Запікати близько 40 хвилин при 180 градусах. Подавати, як набухне.

Інші страви

Биточки з бичків (тюльки)

Регіон: Південь України

Голяшка по-донбаськи

Регіон: Cхід України

Гречаники

Регіон: Cхід України