Створено за підтримки

Google Україна

Галицький, або львівський сирник — улюблений десерт у багатьох українських родинах. Його авторкою вважається легендарна кулінарка Дарія Цвек. Дівчинку з інтелігентної родини змалку вчили тонкощам сервірування столу та приготування смачних страв. Ці знання згодом лягли в основу її кулінарних книжок, які й досі користуються популярністю серед господинь.

У бестселлері «Солодке печиво» пані Дарія поділилася рецептом галицького сирника.

Інгредієнти

  • жирний сир — 500 грамів;
  • вершкове масло — 150 грамів;
  • цукор — 130 грамів;
  • яйця — 3 штуки;
  • варена картопля — 1-2 штуки (можна замінити на 2 столові ложки манної крупи);
  • лимонна цедра — 1-2 чайні ложки;
  • розпушувач — 1 чайна ложка;
  • родзинки або в’ялені вишні — 50 грамів.

Для глазурі:

  • вершкове масло — 1 столова ложка;
  • какао — 2 столові ложки;
  • жирна сметана — 2-3 столові ложки;
  • цукор — 2 столові ложки.

Процес приготування

  1. Відділіть жовтки від білків. Міксером збийте жовтки разом із цукром до утворення світлої тягучої маси.
  2. Перетріть сир через сито. Це дуже важливо, інакше сирник вийде забитим. Радимо не використовувати блендер через те, що не отримаєте необхідну консистенцію.
  3. Відваріть картоплю та перетріть її.
  4. В окремій ємності змішайте пюре двох відварених картоплин, сир,  розм’якле масло, розпушувач та лимонну цедру. Вилийте у суміш жовтки та ретельно перемішайте. Додайте родзинки або в’ялені вишні та знову перемішайте.
  5. Збийте білки із сіллю. Щоб вони утворили стійку піну, білки варто попередньо охолодити. За можливості, посуд та вінчик для збивання слід попередньо покласти у холодильник на 10-15 хвилин.
  6. У сирну суміш обережно вмішайте білки.
  7. Змастіть форму для випікання вершковим маслом або застеліть пергаментним папером. Викладіть тісто у форму та запікайте 50-60 хвилин при температурі 160°C. Готовий сирник має трошки постояти у вимкненій духовці, від різкого перепаду температур він може опасти.
  8. Готуємо глазур. У невеликій каструлі змішайте всі інгредієнти та нагрійте на невеликому вогні. Коли цукор розтане, зніміть каструлю з вогню.
  9. Вийміть сирник із духовки і дайте йому трошки охолонути. Полийте глазур’ю.
  10. Смакуйте галицький сирник із запашним карпатським чаєм.

Інші страви

Ґомбовці

Регіон: Захід України

Галицький сирник

Регіон: Захід України

Млинці по-чернігівськи

Регіон: Північ України