Створено за підтримки

Google Україна

Млинці відомі в кухні слов’ян ще в дохристиянські часи. Їх асоціювали з сонцем і пов’язували з богом плодороддя — Ярилом. Взагалі, слово «млинець» означало коржик з меленого борошна. Для їх приготування використовували гречане, пшеничне, кукурудзяне борошно, пшоно або навіть манку. Млинці їли без нічого або додавали різноманітні начинки.

Останні в українській кухні отримали назву налисники. Традиційно млинці начиняли творогом, маком, варенням, яблуками, ягодами, м’ясом, грибами, крупами тощо. Рецепт самого тіста і начинок варіювався залежно від регіонів. На Чернігівщині налисники начиняли творогом або маком і запікали з вершковим маслом в печі або духовці. 

Млинці вважаються традиційною стравою на свято Масляної, а на Волині ще й на Осінні Діди, що припадало на кінець жовтня і символізувало зустріч зими з осінню.

Інгредієнти

  • Яйця — 10 шт,
  • Молоко — 1 л,
  • Крохмаль — 500 г,
  • Цукор — 5-6 ст.ложок,
  • Олія — 4-5 ст.ложок,
  • Сіль — за смаком,
  • Вершкове масло для запікання — 200 г.

Для начинки

  • Творог — 1 кг,
  • Жовтки — 3 шт,  
  • Цукор — 5 ст.ложок.

Процес приготування

  1. Крохмаль просіяти через сито.
  2. Яйця збити з цукром до утворення піни і влити туди олію і молоко. Ретельно все перемішати.
  3. У великій посудині змішати крохмаль  з молочно-яєчною рідиною до однорідної консистенції.
  4. Розігріти сковорідку і смажити на ній млинці, пропікаючи з двох сторін. Тісто наливається ополоником в центр сковороди і обертанням останньої розподіляється рівномірно на поверхні. Коли краї млинця стають золотисто-рум’яними, це означає, що його можна перевертати. 
  5. Творог перетерти з цукром і жовтками (іноді беруть цілі яйця з білками).
  6. На млинці накладати начинку і закрутити їх у трубочки, загорнувши краї всередину.
  7. Готові налисники скласти у вогнетривку посудину. Розтопити вершкове масло і залити ним млинці.
  8. Запікати в печі або духовці на середньому вогні (близько 180 градусів) 20—30 хв.
  9. Подавати зі сметаною.

Інші страви

Ґомбовці

Регіон: Захід України

Галицький сирник

Регіон: Захід України

Млинці по-чернігівськи

Регіон: Північ України