- Автентичні смаки України
- Нематеріальна спадщина
-
Елементи нематеріальної спадщини
- Оперні театри
- Дерев’яні церкви
- Музеї просто неба
- Про проект
- Youtube
UaEn
Створено за підтримки
Google Україна
Млинці відомі в кухні слов’ян ще в дохристиянські часи. Їх асоціювали з сонцем і пов’язували з богом плодороддя — Ярилом. Взагалі, слово «млинець» означало коржик з меленого борошна. Для їх приготування використовували гречане, пшеничне, кукурудзяне борошно, пшоно або навіть манку. Млинці їли без нічого або додавали різноманітні начинки.
Останні в українській кухні отримали назву налисники. Традиційно млинці начиняли творогом, маком, варенням, яблуками, ягодами, м’ясом, грибами, крупами тощо. Рецепт самого тіста і начинок варіювався залежно від регіонів. На Чернігівщині налисники начиняли творогом або маком і запікали з вершковим маслом в печі або духовці.
Млинці вважаються традиційною стравою на свято Масляної, а на Волині ще й на Осінні Діди, що припадало на кінець жовтня і символізувало зустріч зими з осінню.