Створено за підтримки

Google Україна

Ще понад століття назад гамулами називали густі перші страви, але яблучна гамула — це простий давній десерт, рецепт якого передавали українські господині з покоління у покоління. Найчастіше готували його восени з початком морозів, коли в хатах палили піч. Готували гамулу найчастіше з м’яких та битих яблук, бо вони не підлягали зберіганню в погребах.

Подавали цей десерт зазвичай з медом або до чаю, тому готували його переважно без цукру.

Інгредієнти 

  • Яблука — 1 кг,
  • Мед — 10 г,
  • Борошно — 1 ст. ложка.

 

Процес приготування

  1. Яблука запекти в печі. Дати вихолонути і перетерти в пюре.
  2. Перемішати пюре з борошном. Традиційно використовували вівсяні пластівці або вівсяне борошно. Також могли змішувати вівсяне зі звичайним пшеничним.
  3. Тісто вкласти у вогнетривкий посуд і випікати в духовці на невеликому вогні до утворення рум’яної скориночки.

Інші страви

Ґомбовці

Регіон: Захід України

Галицький сирник

Регіон: Захід України

Млинці по-чернігівськи

Регіон: Північ України