Створено за підтримки

Google Україна

Грибна поливка — традиційний соус на Різдвяному столі. Його подають до вареників, голубців та інших основних страв.

Грибний сезон на Закарпатті триває цілий рік. Гриби сушать чи заморожують, щоб згодом готувати смачні страви. Для поливки підходять практично будь-які гриби, та, звісно, від їх вибору залежатиме смак та колір страви. Найкраще смакує поливка із сушених білих грибів.

Інгредієнти

  • білі сушені гриби —100 грамів;
  • цибуля — 4–5 штук;
  • борошно — 2 столові ложки;
  • лавровий лист, духмяний перець горошком, чорний перець, сіль — за смаком.

Спосіб приготування грибної поливки

  1. Сушені білі гриби слід ретельно промити під проточною водою. Після цього замочіть їх на декілька годин або на ніч.
  2. Підготовлені гриби варіть протягом 1 години.
  3. Тим часом почистіть цибулю та поріжте її дрібними кубиками. Покладіть цибулю на пательню та тушкуйте до стану напівпрозорості.
  4. Коли гриби будуть готові, подрібніть їх та покладіть на пательню з цибулею. Туди ж влийте воду, в якій варилися гриби. Додайте спеції. Варіть суміш протягом 20 хвилин.
  5. На суху розігріту пательню насипте борошно. Постійно помішуючи, доведіть його до жовтувато-кремового кольору. Додайте кілька ложок бульйону та ретельно розмішайте суміш, щоб розбити грудочки.
  6. Борошняну суміш додайте у ємність з грибами, ретельно перемішайте. Варіть поливку ще 15–20 хвилин, поки вона не набуде консистенції густого соусу. За необхідності ви можете додавати воду або смажене борошно, щоб скоригувати густоту поливки.

Інші страви

Капусняк

Регіон: Центральна Україна

Бограч

Регіон: Західна Україна

Борщ з пампушками

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна