Створено за підтримки

Google Україна

Традиційно пляцками на Галичині називали кондитерські вироби, що випікалися у великій квадратній формі й потім різалися на шматки. Зазвичай вони поєднували коржі, крем та начинку. Тобто, як торт, але простіші у приготуванні.

Зараз найпопулярнішим львівським десертом, безсумнівно, є Львівський сирник. Вважається, що оригінальний рецепт було вигадано в середині ХХ століття відомою кулінаркою Дарією Цвек і було опубліковано в її книзі «Солодке печиво». Але у кожної господині своє бачення, і наразі нараховують уже понад 30 рецептів приготування Львівського сирника.

Інгредієнти

  • Жирний творог — 500 г,
  • Вершкове масло — 100 г,
  • Яйця — 3 шт.,
  • Цукор — 150 г,
  • Картопля — 2 шт.,
  • Лимонна цедра — 1 ст. ложки,
  • Розпушувач — 1 ч. ложки,
  • Родзинки або вишні.

Для глазурі:

  • Вершкове масло — 50 г,
  • Цукор — 2 ст. ложки,
  • Вершки — 5 ст. ложки,
  • Молоко — 2–3 ст. ложки,
  • Какао — 3 ст. ложки.

Процес приготування

  1. Картоплю почистити і відварити. Це якраз той інгредієнт, що робить рецепт львівського сирника Д.Цвек особливим. Вона додає її замість борошна, манки або крохмалю, що досить часто використовується при приготуванні сирників.
  2. Родзинки або вишні промити та залити гарячою водою.
  3. Варену картоплю перемолоти м’ясорубкою разом з сиром. 
  4. Масло перетерти з цукром і додати до сирно-картопляної маси разом з розпушувачем. Перемішувати інгредієнти поступово, вводячи по одному жовтку. Натерти лимонну цедру та всипати сухофрукти.
  5. Білки збити з дрібкою солі до утворення піни, додати до тіста.
  6. Вимішану масу влити у форму та запікати в духовці при температурі 210—220 градусів близько години.
  7. Приготування глазурі. Варити цукор з водою та оцтом в каструлі під накритою кришкою до набуття консистенції сиропу. Какао розчинити в 2—3-х ложках води, додати в цукровий сироп. Потім зняти каструлю з вогню, додати масло і ваніль.
  8. Як глазур почне загусати, полити нею охолоджений сирник.

Інші страви

Ґомбовці

Регіон: Захід України

Галицький сирник

Регіон: Захід України

Млинці по-чернігівськи

Регіон: Північ України