Створено за підтримки

Google Україна

Узвар

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Калганівка

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Настоянки

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Горілка

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Спотикач

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Медовуха

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Буряковий квас

Регіон: Центр України

Компот

Регіон: Центр України, Північ України, Cхід України, Захід України, Південь України

Їжа та напої

Страви на столі наших пращурів визначалися їхнім способом життя. Здавна українці були працьовитим народом, тож їжа мала бути дуже простою у приготуванні, але ситною і смачною. Крім того, основним заняттям було хліборобство та сільське господарство. Тому повсякдень вживали овочеві страви та різноманітну здобу. «Борщ та каша — їжа наша», – це прислів’я дуже точно відображає раціон українця. Здобрювали страви салом, сметаною, грибами чи рибою. А от м’ясні страви вживали зрідка, лише на свята.

Ще одна характерна риса української кухні — майже повна відсутність смаженої їжі у раціоні. Це пояснюється особливістю печі, у якій готували страви. Натомість продукти тушкували, варили, запікали.

А що пили наші пращури? Улюбленими напоями були квас, збитень, узвар. Щодо алкогольних напоїв, то найбільш популярними були настоянки на горілці, яка з’явилася на території України у часи козацтва. З неї робили медовуху, перцівку, часниківку.