Створено за підтримки

Google Україна

Ґомбовці

Регіон: Західна Україна

Баклажани по-херсонськи

Регіон: Південна Україна

Биточки з бичків (тюльки)

Регіон: Південна Україна

Долма

Регіон: Південна Україна

Капусняк

Регіон: Центральна Україна

Голяшка по-донбаськи

Регіон: Cхідна Україна

Гречаники

Регіон: Cхідна Україна

Бограч

Регіон: Західна Україна

Галицький сирник

Регіон: Західна Україна

Вареники

Регіон: Північна Україна, Західна Україна

Банош

Регіон: Західна Україна

Котлета по-київськи

Регіон: Північна Україна

Деруни

Регіон: Північна Україна

Полтавські галушки

Регіон: Центральна Україна

Крученики м’ясні

Регіон: Центральна Україна

Борщ з пампушками

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна

Пиріжки з калиною

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна

Варя гуцульська

Регіон: Західна Україна

Фріґа

Регіон: Західна Україна

Холодець

Регіон: Cхідна Україна

Сало

Регіон: Північна Україна, Західна Україна

Полядвиця

Регіон: Західна Україна

Шовдарь

Регіон: Західна Україна

Чебуреки

Регіон: Південна Україна

Бублики

Регіон: Cхідна Україна

Узвар

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна, Cхідна Україна, Західна Україна, Південна Україна

Калганівка

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна, Cхідна Україна, Західна Україна, Південна Україна

Настоянки

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна, Cхідна Україна, Західна Україна, Південна Україна

Горілка

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна, Cхідна Україна, Західна Україна, Південна Україна

Спотикач

Регіон: Центральна Україна, Північна Україна, Cхідна Україна, Західна Україна, Південна Україна

Їжа та напої

Страви на столі наших пращурів визначалися їхнім способом життя. Здавна українці були працьовитим народом, тож їжа мала бути дуже простою у приготуванні, але ситною і смачною. Крім того, основним заняттям було хліборобство та сільське господарство. Тому повсякдень вживали овочеві страви та різноманітну здобу. «Борщ та каша — їжа наша», – це прислів’я дуже точно відображає раціон українця. Здобрювали страви салом, сметаною, грибами чи рибою. А от м’ясні страви вживали зрідка, лише на свята.

Ще одна характерна риса української кухні — майже повна відсутність смаженої їжі у раціоні. Це пояснюється особливістю печі, у якій готували страви. Натомість продукти тушкували, варили, запікали.

А що пили наші пращури? Улюбленими напоями були квас, збитень, узвар. Щодо алкогольних напоїв, то найбільш популярними були настоянки на горілці, яка з’явилася на території України у часи козацтва. З неї робили медовуху, перцівку, часниківку.